Information till Gävle kommuns politiker och tjänstemän gällande PFAS på Rörberg
Nedan följer försök till en kort
sammanfattning av fakta som visar på vilka krafter/organisationer
och personer som sannolikt som ligger bakom mörkläggningen av
miljöskandalen på Rörberg
2011 tecknade Gävle Kommun ett avtal med Stockholm Business Alliance (SBA)
Stockholm Business Alliance är ett partnerskap mellan idag 56 kommuner i 8 olika län och finansieras av skattebetalarna f.n. 4kr/invånare.
Stockholm Business Alliance har som uttalad målsättning att locka och underlätta för potentiella investerare och internationella företag att etablera sig i stockholmsregionen (dvs i dessa 56 kommuner). Elintensiva verksamheter (serverhallar) och logistikverksamheter utpekas som särskilt viktiga i SBA målsättning.
Kommundirektör Göran Arnell (högsta chef över alla tjänstemän i Gävle kommun) sitter med i styrgruppen för Stockholm Business Alliance.
Styrgruppen i Stockholm Business Alliance är de som bestämmer målsättningen för partnerskapet och därmed vad de ingående kommunerna skall förbinda sig att verka för.
SBA leds operativt av en styrgrupp bestående av 12 kommundirektörer. Kommundirektören Göran Arnell är alltså en utav dessa.
Stockholm Business Alliance arbete samordnas genom det av Stockholms Kommun ägda Stockholm Business Region AB (SBR). SBR har ett större antal anställda som enbart arbetar med att stödja kommundirektörerna och kommunerna i sitt arbete med att locka och etablera företag i sin kommun. Exempelvis genom att etablera kontakter, ge råd till kommunerna om hur de enklast skall gå tillväga för att forcera detaljplaner etc. Det kan också handla om juridik eller mallar med argument som politiker kan använda vid presentationer vid kontakt med media osv.
Stockholm Business Region finansieras via skattebetalare, men har samarbete med flertalet större privata bygg- och konsultföretag m.fl. som också kan ha affärsintressen att stödja verksamheter som genererar uppdrag. Även potentiella investerare och företag kan ha affärsintressen av att stödja verksamheter som underlättar etableringar och ”smörjer” framdriften. Här föreligger en uppenbar risk att företag köper sig ”förtur” i kommande projekt.
Stockholm Business Region anordnar årligen resor till fastighetsmässan MIPIM i Cannes på franska rivieran, där medlemskommunerna i SBA får möjligheten att i SBA:s monter göra reklam för sin kommun. Resorna har i media tidigare starkt ifrågasatts då både öl och vin frikostigt serverats i montrarna på mässan. Göran Arnell har årligen sedan 2011 rest dit i sällskap med flertalet kommunråd, näringslivschefer, förvaltningschefer, planeringschefer och andra kommunala tjänstemän. Däribland märks Jörgen Edsvik, Per Johansson, Carina Blank, Elisabeth Jonsson och även Inger Källgren Sawela som vid tiden för beslutet om att avveckla instrumentflygplatsen Rörberg var kommunstyrelsens ordförande.
Under 2014, 2015 och första halvan av året 2016 inkom ett flertal etableringsförfrågningar från IT-företag till Gävle kommun. Förfrågningarna kom via Stockholm Business Alliance vilket man kan läsa om i Gefle Dagblad 20160709. Medverkande i artikeln är bl.a. Kommundirektör Göran Arnell och samhällsbyggnadschef Elisabet Jonsson.
I samma artikel kan man läsa att även den halvstatliga myndigheten Business Sweden är involverad i förfrågningarna.
Eftersom Gävle kommun säger sig inte ha tillräckligt med mark tillgänglig för denna typ av etableringar, ombeds det kommunala bolaget Gävle Flygplats AB att snabbutreda 2 alternativ och dess konsekvenser: Avveckla Gävle flygplats eller satsa på flygplatsen med s.k. remote tower lösning, vilket alla inblandade i flygoperationer visste att det skulle bli mycket kostsamt. Inget alternativ att fortsätta driva flygplatsen på samma sätt som tidigare gavs möjlighet att utredas, på grund av att Göran Arnell bestämt att det inte behövde utredas. Det tredje alternativet framfördes av Anders Hellström till Göran Arnell men han avvisade alternativet med motiveringen att det behövdes inga fler alternativ. Anders Hellströms alternativ stöddes av en flygplatsexpert i GD. Utredningen genomfördes under våren/sommaren 2016 fram t.o.m. augusti.
Gävle Flygplats AB:s utredning kom trots de stora investeringskostnaderna fram till att flygplatsen skulle utvecklas istället för att avvecklas, pga de stora konsekvenserna en avveckling skulle ge för samhällsnyttan med flygplatsen.
Gavle Fastigheter i sin tur (Gävle Flygplats AB låg organisatoriskt under GF) ställde sig likaså bakom utredningens slutsats att det bästa var att utveckla flygplatsen, eftersom man inte fick utreda en fortsättning med nödvändiga modifieringar utan stora kostnader.
När sedan utredningen gick vidare till Gävle Stadshus och dess VD Göran Arnell så beslutades den 2016-10-11 att rekommendera kommunstyrelsen tvärtemot utredningens slutsats att avveckla flygplatsen. Detta med motivet att de förväntade ökade kostnaderna med en satsning inte motsvarar samhällsnyttan med flygplatsen, något som faktiskt den av Göran Arnell styrda utredningen ändå visade på. Man hade inte kompetens nog att göra en samhällsbedömning/konsekvensanalys inkluderande ekonomi.
Man kan konstatera att det funnits en dold agenda här som nu kommit i dagen. Kommundirektören skulle aldrig ha föreslagit att flygplatsen skulle läggas ned utan att vara sampratad med politikerna Inger Källgren-Sawela och Jörgen Edsvik.
Kommunstyrelsen med Inger Källgren-Sawela som ordförande beslutade 2016-10-25 att rekommendera Gävle Kommunfullmäktige att ta beslut om att avveckla instrumentflygplatsen i Gävle. Andra kända namn i kommunstyrelsen var Jörgen Edsvik (S), Helene Åkerlind (L), Åsa Wiklund Lång (S), Margareta Wedin (C) och Roger Persson (MP).
På kommunfullmäktiges möte 2020-11-21 tas enligt protokollet beslut om ”att verksamheten på Gävle Flygplats AB skall upphöra och att en avvecklingsplan omedelbart skall upprättas.
Avvecklingsplanen innebar att Gävle flygplats omedelbart skulle upphöra som instrumentflygplats. Möjligheterna att fortsatt använda flygplatsen för annan flygverksamhet vid en omklassning till icke godkänd flygplats kan möjliggöras genom avtal med de som önskar. Avtalen ska inte ge garantier för fortsatt underhåll och investeringar från kommunens sida utan helt och hållet bygga på kommersiella grunder”.
Beslutet föregås av långa tal från både Inger Källgren-Sawela och Jörgen Edsvik. Båda anförandena innehåller kraftiga felaktigheter.
Inger Källgren-Sawela uttalar sig medvetet felaktigt under KF-mötet att hon har ett brev underskrivet av regiondirektören och Regionstyrelsens ordförande som säger klart och tydligt att Regionen inte har behov av flygplatsen. Sanningen var att detta brev endast var underskrivet av Regiondirektören och dessutom innehöll dramatiska faktafel gällande hur många ambulansflygningar som skedde från Gävle Flygplats per år.
När det gäller regionstyrelsens ordförande Tommy Berger (S) så hade inte han inte alls skrivit under yttrandet utan han hade tidigare bara svarat på en interpellation från SD. Frågorna var följande:
- Om Gävle kommun inte vill fortsätta driva Gävle flygplats, hur kommer då
Gävle sjukhus klara av att flyga och ta emot ambulansflyg?
- Vilka följder får det vid en storregionbildning för Gävle sjukhus om det inte
går att använda Gävle flygplats för ambulansflyg?
- Kan Region Gävleborg tänka sig att gå in och ta över driften av Gävle
flygplats trots att det inte ligger i regionens ansvarsområde?
- Finns det någon konsekvensanalys gjord kring Gävle flygplats vara eller inte
vara?
Tommy
Berger svarade följande:
”Flygtransporterna är av så ringa omfattning så att dessa inte
på något avgörande sätt påverkar verksamheten. De fåtaliga
flygtransporterna där vi utnyttjat Rörbergs flygplats kan ersättas
av vägburen eller luftburen (helikopter) ambulans”.
Tommy
Berger svarar alltså som representant för Regionen utan att någon
som helst utredning eller konsekvensanalys är gjord. Svaret har
heller inte föregåtts av någon politisk diskussion/beslut inom
Region Gävleborg utan är således endast baserat på Tommys eget
tycke. Tommy Berger svarar heller överhuvudtaget inte på flertalet
av de frågor som ställdes exempelvis om det finns en
konsekvensanalys gjord kring detta. Sanningen finns ju att hämta
från den sk utredningen kring flygplatsen där läkarna på Gävle
sjukhus motsatte sig en nedläggning av flygplatsen just pga
konsekvenserna.
Vad var det då som gjorde att Regiondirektören helt plötsligt yttrade sig och intygade att han inte hade någon användning för flygplatsen?
Vid en närmare granskning av Svante Lönnbarks yttrande i Region Gävleborgs diarium finner man en handskriven anteckning på yttrandet från Regiondirektören: ”Frågan ställdes muntligt av Gävle kommun i samband med kommunsamrådet 160930”. Det framgår tyvärr inte vem det var från kommunen som muntligen bad Regiondirektören yttra sig. DNr: RS2016/1624. Någon från Gävle kommun har alltså uppmanat Regiondirektören att yttra sig. Att regiondirektören sedan inte hade någon koll på antalet patienter som beordrades av läkare att åka flygambulans är ju katastrofalt för vården. Se medicinska uttalanden från läkare och sjuksköterskor på Webben för Centerpartiet i Västerås i frågan om Västerås flygplats.
Vid närmare undersökning finner man att Svante Lönnbarks daterade sitt yttrande 2016-11-10 och skickade det därefter direkt till Gävle Stadshus AB, vilket kan bevisas eftersom det diariefördes hos Gävle Stadshus med DNr: 16GSAB20. Det var alltså Göran Arnell som behövde detta yttrande. Han hade dessutom bråttom att få detta yttrande till sig, eftersom samma dag tog Gävle Stadshus AB styrelsebeslut om att rekommendera kommunstyrelsen att avveckla instrumentflygplatsen i Gävle trots att utredningen egentligen visade på motsatsen.
Åter till själva kommunfullmäktigemötet 2016-11-21. Jörgen Edsvik uttalar sig under fullmäktigemötet och säger att själva knäckfrågan var om Region Gävleborg hade ett ökat behov av flygplatsen och om de ville vara med och finansiera. Han sa vidare att det blev enkelt när Regionen uttalade sig att de inte såg något behov av flygplatsen och syftade då på brevet från Svante Lönnbark med det beordrade yttrandet. Så lättvindigt hanterade man frågan. Ingen utredning, ingenting från regionen. Det är ett tydligt mönster att man gör inga konsekvensutredningar. Varken i Gävle kommun eller Region Gävleborg. Sanningen är att behovet av ambulansflyget ökar hela tiden p.g.a. de specialiseringar som sker till olika universitetssjukhus. Det vet alla regioner. Det var tydligen inte känt hos Gävles politiker eller regionens företrädare.
På en fråga om varför inget tredje alternativ (d.v.s. fortsätta utan stora investeringar) utretts i utredningen svarar Inger Källgren Sawela att Gävle Stadshus AB (VD Göran Arnell) såg det som att det bara fanns alternativen satsa eller avveckla. Ingenstans utreddes detta saknade alternativ. Detta stödjer att det var Göran Arnell som initierade utredningen och att han inte önskade att det tredje alternativet utreddes.
Både Inger Källgren Sawela och Jörgen Edsvik satt som representanter i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige och också även med sitt deltagande i Stockholm Business Sweden på flertalet stolar när de fattade flertalet beslut som till sist ledde till att kommunfullmäktige tog beslut om en avveckling intrumentflygplatsen i Gävle. Båda två har också fått följa med Göran Arnell till MIPIM mässan i Cannes anordnad av Stockholm Business Region.
Göran Arnell sitter i detta läge på ännu fler stolar då han även sitter med i styrgruppen för Stockholm Business Alliance och är således med och beslutar om vad medlemskommunerna skall förbinda sig att driva (läs underlätta för etableringar för energiintensiv verksamhet i sin egen kommun).
Detta var alltså en sammanfattning av hur beslutet om att avveckla instrumentflygplatsen i Gävle drevs igenom. Det var alltså med starkt inflytande från SBA och SBR och med hjälp från Jörgen Edsvik, Inger Källgren Sawela, Svante Lönnbark och framför allt från Göran Arnell som beslutet drevs igenom.
Region Gävleborg har också ett samarbete med en organisation som bedriver samma syfte. Denna organisation heter Business Sweden som arbetar på uppdrag av regeringen och det privata näringslivet för att hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning och internationella företag att investera och expandera i Sverige. Webbsidan Invest Gävleborg är exempel på ett samarbete mellan Region Gävleborg och Business Sweden. Regiondirektören Svante Lönnbark och Regionstyrelsens ordförande Tommy Berger hade alltså anledning att hjälpa kommunen att frigöra mark för nya företagsetableringar.
Bland det sista Edsvik säger på kommunfullmäktige mötet var att de vill omvandla flygplatsen till en ”vackert väder” flygplats så att flygklubbar och andra fortsatt kan använda den. Direkt efter kommunfullmäktigemötet uttalar sig Inger Källgren-Sawela, Jörgen Edsvik och andra politiker i pressen, och säger att flygplatsen avvecklas som instrumentflygplats och att flygplatsen skall omklassas till en ”Icke godkänd flygplats” dvs. en s.k. ”vackert väder” flygplats. I alla kontakter som flygplatsaktörerna hade med kommunen så talade man som om flygplatsen skulle leva kvar men utan möjlighet till instrumentinflygning.
Inte en enda gång nämndes det i vare sig utredningen eller i de beslut som fattades i Gävle Flygplats AB, Gavle Fastigheter AB, Gävle Stadshus AB, Kommunstyrelse, eller i det underlag som togs fram till kommunfullmäktigemötet eller överhuvudtaget i diskussionerna under själva kommunfullmäktigemötet att beslutet skulle i slutändan vara ett beslut om total avveckling av flygplatsen. Ingen gång nämndes överhuvudtaget heller att kommunen hade för avsikt att detaljplanelägga marken för energiintensiv verksamhet.
Försvarsmakten gavs heller inte möjlighet att yttra sig vilket är lagstadgat vid nedläggningar av flygplatser, men eftersom man aldrig diskuterade en total nedläggning så behövdes ju inte det.
Problemet blir när det hettar till och en stor internationell intressent via Stockholm Business Alliance och Göran Arnell visar intresse för att etablera sig i Regionen. Då styr Kommunstyrelse och Kommundirektör Göran Arnell kommunorganisationen till att underlätta för företaget att etablera sig (vilket de genom avtal med SBA förbundit sig till att göra). Med andra ord så förmedlas till kommunens tjänstemän helt plötsligt att kommunfullmäktiges beslut 2016-11-21 om att avveckla instrumentflygplatsen egentligen var ett beslut om total avveckling.
Försvarsmakten yttrar sig inte om den totala avvecklingen av flygplatsen av den enkla anledningen att de inte informeras om avvecklingen förrän långt senare.
Alla arrendeavtal för företag, föreningar och privatpersoner baserade på flygplatsen sägs upp med resultatet att stora företag/organisationer flyttar utanför kommunen.
Sektor Livsmiljö Gävle ges i uppdrag att detaljplanera området för energiintensiva och logistik verksamheter (helt enligt målen som Göran Arnell varit med att ta fram i Stockholm Business Alliance).
Efter de stora bränderna i Ljusdal (2018) så dem0nterades flygplatsens tankanläggning, varvid inget bränsle fanns tillgängligt för vare sig polis-, ambulans- eller sjöräddningshelikoptrar m.fl. Efter ett tag blir Gävle kommun och Region Gävleborg varse om detta problem och börjar projektera för en ny helikopterplatta med tankanläggning på annan plats. Denna påstods skulle finansieras av pengar från försäljningen av flygplatsmarken. Efter ett antal utrednings- och projekteringsmiljoner så rinner detta projekt ut i sanden eftersom ingen vill finansiera driften av helikopterplattan.
Gästrike Räddningstjänst som är baserade på flygplatsen och som även har en övningsplats för rökdykning och olycksscenarion, utovas en ny station på annan plats, och flyttas till en temporär plats tills dess den nya stationen är byggd. Utredning och projektering startas. Rivning av övningsplatsen fullbordas också under november/december (2019). När sedan intressenten hoppar av inser kommunen att en ny station med övningsplats blir så pass dyr att den inte kommer rymmas i budgeten inom överskådlig tid. Beslut tas därför om att flytta tillbaka räddningstjänsten till den ursprungliga stationeringen samt att bygga en ny övningsplats för rökdykning på exakt samma plats där den gamla låg. I samband med rivning av övningsplatsen så gör man sig skyldig till miljöbrott/arbetsmiljöbrott.
I samband med detaljplaneprocessens samråd och granskningsprocess vägrar Livsmiljö Gävle konsekvent kommentera någonting överhuvudtaget om konsekvenserna av den totala avvecklingen av flygplatsen, utan hänvisar endast till att beslut om detta tagits tidigare. Ett beslut där ingen annan än ett fåtal personer med koppling till Stockholm Business Alliance förstått att det senare skulle omtolkas som en total avveckling. Ingen nämnde överhuvudtaget att man avsåg lägga ned flygplatsen helt, nedmontera krisberedskap radikalt och ställa upp serverhallar på området. När detta väl framkom så inkom många synpunkter i den sk samråds- och granskningsprocess som genomfördes i samband med detaljplanen. Alla dessa synpunkter avfärdades med att beslut om detta redan tagits. Ett beslut där ingen hade möjlighet att yttra sig i dessa frågor eftersom ingen visste om det. Gentemot de kvarvarande flygoperationerna på flygfältet så har det aldrig genomförts en samrådsprocess.
Ett sådant strategiskt beslut om att helt plötsligt låta tolka Kommunfullmäktiges beslut som att det gällde en totalavveckling och att ingen i detaljplaneprocessen skulle ges möjlighet att ifrågasätta konsekvenserna av beslutet kan omöjligen ha tagits av enskilda tjänstemän i organisationen, utan det måste ha skett på kommunstyrelse- och kommundirektörsnivå. Det är också i strid med PBL.
I detaljplanearbetets fortskridande så tas ett antal dokument fram med hjälp av större bygg- och konsultföretag. Dessa innehar ramavtal med Gävle kommun och har även samarbete med Stockholm Business Alliance/Stockholm Business Region. De har således affärsmässiga intressen av att detaljplanen vinner laga kraft då de ser framtida affärsmöjligheter med den.
Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige 2019-06-17 men den har ännu inte vunnit laga kraft eftersom den är överklagad av flertalet parter. Detta bl a pga att kommunen i sitt avtal med SBA lovat underlätta för företag som vill etablera sig i regionen och därmed forcerat och uteslutit att göra erfoderliga/lagstadgde provtagningar samt även utfört fejkade provtagningar/analyser vilket det numera finns otaliga bevis på. Konsultföretag som utfört provtagningar har t.o.m. friskrivit sig i rapporter, dvs skrivit att det är beställaren (Gävle kommun) som styrt vilka prover som skall tagas och var de skall tagas. Detta är naturligtvis inte initiativ från enskilda tjänstemän, utan är styrt från från högre ort inom kommunen exempelvis kommunstyrelse- och kommundirektörsnivå.
De nyaste bevisen består av resultat från helt nya provtagningar i mark, ytvatten och grundvatten som Gävle kommun borde ha genomfört för länge sedan i samband med detaljplaneprocessen eller egentligen ännu tidigare i samband med upphävandet av miljötillståndet för instrumentflygplatsen. Gävle kommun har sedan länge haft kännedom om att det övats med brandskum innehållande PFAS inne på området men detta har kategoriskt förnekats trots att flertalet personer kan vittna om att så är fallet. Kommunen kunde således mycket enkelt fått den informationen till sig om de hade önskat detta. Gästrike vatten har också varit medveten om problemställningen.
Trots vetskapen om att Gävle har landets näst högsta halter av PFAS i det dricksvatten som kommer från den vattentäkt som gränsar till flygplatsen så har Gävle kommun kategoriskt vägrat ta prover på flygplatsområdet. Förutom avtalet med SBA så finns det ytterligare en anledning att mörka detta, och det är att det är kommunen själv som varit verksamhetsutövare och därmed är skyldiga att betala för den oerhört kostsamma saneringen som måste till (om det överhuvudtaget är möjligt). Uppsala kommun med fd flygflottiljen F16 har samma problem med PFAS i grundvattnet och kommunen har där installerat enorma kolfilter för att kunna använda det som dricksvatten. De har stämt Försvarsmakten på 220 miljoner, men i Gävle är det allså kommunen själva som förorenat marken. Just nu håller istället Gävle kommun som bäst på att projektera för kolfilteranläggningar samt även en ny vattentäkt som skattebetalarna får betala.
Gävle Kommuns Miljöchef Patrik Gustavsson hävdar otroligt nog i en nyligen gjord TV intervju att ”PFAS egentligen är nya ämnen som man fått upp ögonen på det senaste året”. Att chefen för Gävle kommuns miljöavdelning hävdar detta kan inte annat än bero på total avsaknad av kompetens inom miljöområdet, eller så är han förhindrad att säga att man sedan länge haft kännedom om detta av de närmast styrande människorna exempelvis Kommundirektör Göran Arnell och kommunstyrelsen. Att Patrik Gustavsson tagit sig så långt i karriären att han blivit anställd som miljöchef i en stor kommun som Gävle kan knappast bero på att han skulle lida av total avsaknad av kompetens inom miljöområdet. Hanteringen av PFAS har varit och är en stor skandal. Både på kommunnivå och länsnivå.
Efter att de nyligen tagna proverna på flygplatsen (trots att provprogrammet hade stora medvetna brister) visade på höga halter av PFAS-ämnen i yt- och grundvatten så har Gävle kommun därefter även låtit ta prover i enskilda brunnar i flygplatsens närhet. Av de 20-talet anmälda brunnar så provtogs endast de brunnar som var i användning (5 st) dvs endast de brunnar som hade någon form av omsättning på vattnet. Trots att man hade möjlighet att enkelt och billigt ta fler prover i området för att konstatera utbredning så har man valt att inte göra detta.
Gävle kommun utförde provtagningen själv och skickade sedan dessa till ackrediterat laboratorium för analys. 4 av 5 prover visade PFAS-halter under detektionsgränsen och endast ett prov visade på låga halter av PFAS. Det finns all anledning att misstro denna provtagning. Förstår inte Gävle kommuns berörda handläggare och politiker att förtroendet för vad kommunen gör i dessa frågor inte finns. Vill man inte återupprätta förtroendet?!
Det är mycket märkligt att dessa prover som påstås vara tagna i direkt närhet till flygplatsens konstaterade förorenade grundvatten, skulle innehålla långt mycket lägre halter av PFAS än det dricksvatten som Gävle Vatten dagligen hämtar ur dricksvattentäkten som gränsar till flygplatsområdet. Varför tog Gävle Kommun proverna själva denna gång och inte överlät detta till det konsultföretaget som hjälpt dem tidigare (och som då friskrivit sig). Allmänhetens förtroende för Gävle kommuns miljöavdelning ligger numera på minussidan på skalan.
Gästrike Räddningstjänst och därmed Gävle Kommun i egenskap av verksamhetsutövare var skyldiga att ha ett egenkontrollprogram så länge som flygplatsen hade ett av Mark- och Miljödomstolen utfärdat miljötillstånd. Verksamhetsutövarens egenkontrollprogram skall ha ett stadie före, under och efter arbete med miljöfarlig verksamhet. Ett fjärde stadie är att förändra och förbättra sin verksamhet.
Egenkontroll för verksamhetsutövare och tillsynsansvariga myndigheter saknas. Detta stödjer sig på förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Det kan konstateras att det varken finns statistik eller något arbete för att planera, följa upp, korrigera och förbättra miljöarbetet.
Att varje år ta utspädda prover utanför flygplatsen i recipienten Spikåsbäcken under den regnigaste delen på året kan inte anses att vara ett egenkontrollprogram. Speciellt när man aldrig under dessa provtagningar vare sig tagit eller analyserat ett enda prov med avseende på PFAS-föroreningar trots övningsverksamhet både med den tidigare flygplatsens egen räddningsstyrka och senare med Gästrike Räddningstjänst.
Uppmaning
till er:
Gävle
kommun, Lässtyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg borde sedan
länge tagit sitt förnuft tillfånga och insett att detta inte är
en väg att gå för den som vill ha någon form av fortsättning på
sin roll i miljöarbetet i kommunen. Att genom styrda utredningar,
fejkade provtagningar och styrda beslut få fortsätta nedmonteringen
av en fullt fungerande flygplats som till stor del används för
beredskapsflyg i olika former är både olagligt och ett stort svek
mot invånarna. En flygplats som dessutom redan är betald av
invånarna.
Det enda sättet att återupprätta
förtroendet nu, är att lägga korten på bordet och ta itu med de
människor som aktivt medverkat till och mörkat denna skandal i
syftet att kunna ta åt sig äran för etableringarna och därmed
göra karriär/erhålla tvivelaktig status. Eller kanske syftet var
ännu värre dvs kanske t.o.m. att erhålla mutor från dessa stora
företag? Ja, ingen utanför kommunkontorets väggar vet men det är
många spekulationer bland invånarna.
Flygplatsen är nu konstaterad vara förorenad med PFAS-ämnen, vilket gör att marken inte kommer gå att sälja eller ens skänka bort. Att detaljplanera marken för energiintensiv verksamhet eller annan verksamhet än den som förekommer där idag, är således omöjligt.
Möjligheten finns dock fortfarande att göra någonting bra med flygplatsen. Eftersom det inte finns något politiskt beslut taget på att avveckla flygplatsen helt, så finns all möjlighet att låta flygplatsen med dess verksamheter leva vidare. Därmed skulle åtminstone en viss del av beredskapsflyget kunna möjliggöras. Väldigt enkelt kan dessutom en tankanläggning ställas upp som möjliggör desto mer beredskapsflyg och då med väsentligt ökade aktionstider. I förlängningen kan flygplatsen också likt exempelvis Borlänge, Mora och Västerås komplettera med s.k. GPS-inflygningsprocedurer som skulle möjliggöra för de ambulansflygplan Region Gävleborg är med och finansierar att landa i Länssjukhusets direkta närhet.
Gävle kommun måste ju naturligtvis genomföra de åtgärder som krävs för att förhindra ytterligare spridning av föroreningarna samt även om möjligt sanera och rena jordmassor/grundvatten. Detta kan genomföras samtidigt med de verksamheter som redan förekommer på flygplatsen.
Det är upp till er nu – Gör om och gör rätt denna gång!
29 december 2020 13:14