Hur politikerna avvecklar fungerande infrastruktur och försöker få det att låta som en bra affär!
Utredning utförd på uppdrag av Gavle fastigheter AB:
År 2016: Gavle fastigheter AB ger Gävle Flygplats AB och PWC i uppdrag att göra en konsekvensutredning om flygplatsens framtid.
Utredningen var beställd att utreda endast 2 alternativ: Utveckla eller avveckla!
Att fortsätta var inte ett alternativ konstateras i utredningen, men man anger ingen orsak mer än att flygplatsen gick med förlust om ca 2 miljoner per år. Detta får anses väldigt lite i sammanhanget om man jämför med andra flygplatser. Det är endast Arlanda som redovisar vinst av Sveriges alla flygplatser. Ett alternativ som istället borde ha utretts var att fördela denna kostnad på länets alla kommuner för att finansiera det samhällsnyttiga flyget som länets alla kommuner tar del av (ambulans, polis, FFK, havsövervakning, Brandflyg m.m.)
Att utveckla innebar stora investeringar i en s.k. ”remote tower” lösning som ingen av intressenterna vare sig efterfrågat eller ville ha. Samtliga intressenter i konsekvensanalysen uttalade sig negativt om en ev. avveckling av flygplatsen inkl. läkare. Senare dagarna före beslutet i Kommunfullmäktige yttrar sig Regiondirektören Svante Lönnbark att det inte skulle ha någon betydelse för ambulansverksamheten. (Han uppgav dessutom gravt felaktiga siffror i sitt utlåtande). Detta fanns alltså inte med i den ursprungliga rapporten, utan det lades till i underlaget inför beslutet i fullmäktige.2016-09-14: Utredningen skrivs under av VD Per-Arne Vahlund Gävle Flygplats AB och föreslår till Gavle Fastigheter styrelse (Ordförande Maud Lundh) att följa utredningens rekommendation om att satsa på flygplatsen.
2016-10-11: Gävle Stadshus AB gör en tvärvändning och VD Göran Arnell rekommenderar sedan Kommunstyrelsen att rösta för en avveckling. Ordförande i Gävle Stadshus AB heter för övrigt Patrik Stenvard. Orsaken skall enligt Göran Arnell vara att den tidigare utredningen som gjordes av Gävle Flygplats AB visar på att flygplatsen inte kan drivas i nuvarande form d.v.s. den utredning som hade som uppdrag att utreda alternativen satsa eller avveckla!
2016-10-25: Beslut tas i Kommunstyrelsen med dåvarande ordföranden Inger Källgren-Sawela i spetsen om att rekommendera Kommunfullmäktige att avveckla flygplatsen.
Beslut om att avveckla Flygplatsen som instrumentflygplats och omklassa den till en icke godkänd flygplats:
2016-10-11: Dåvarande Regiondirektören Svante Lönnbark yttrar sig till Gävle kommun och uppger felaktigt att Regionen endast haft ett 20st ambulansflygningar från Gävle flygplats under 2015 och att 2016 pekar på samma siffra. Han anser att det inte påverkar ambulansverksamheten nämnvärt. Sanningen är att det under 2015 var mer än 3 ggr mer flygningar (66st), och att prognosen då var liknande för 2016. Sanningen var också att antalet patienter som flugits genom åren legat stadigt mellan 60-70 st. per år
2016-11-21: Beslut i Kommunfullmäktige ” att verksamheten på Gävle Flygplats AB skall upphöra och att en avvecklingsplan omedelbart skall upprättas.
Att avvecklingsplanen innebär att Gävle flygplats omedelbart avvecklas som instrumentflygplats. Möjligheterna att fortsatt använda flygplatsen för annan flygverksamhet vid en omklassning till icke godkänd flygplats kan möjliggöras genom avtal med de som önskar. Avtalen ska inte ge garantier för fortsatt underhåll och investeringar från kommunens sida utan helt och hållet bygga på kommersiella grunder.”
Inger Källgren-Sawela uttalar sig medvetet felaktigt under KF-mötet att hon har ett brev underskrivet av regiondirektören och Regionstyrelsens ordförande som säger klart och tydligt att Regionen inte har behov av flygplatsen. Sanningen var att brevet endast var underskrivet av Regiondirektören och innehöll dessutom felaktiga uppgifter om antalet ambulansflygningar per år. Hon sa ingenting om att Polis, FFK, Länsstyrelsen, Scandinavian AirAmbulance m.fl. yttrat sig negativt. På en fråga om varför inget 3:e alternativ (fortsätta utan stora investeringar) utretts i utredningen svarar hon och Gävle Stadshus AB (VD Göran Arnell igen) såg det som att det bara fanns alternativen Satsa eller avveckla. Alla andra synpunkter (t.ex. denna) har de hänvisat till VD på Gavle Fastigheter AB för att ha med i avvecklingsplanen! Dvs det beslutet ville man inte befatta sig med innan beslutet om avveckling redan var fattat i kommunfullmäktige!
Jörgen Edsvik uttalar sig medvetet felaktigt att de frågat flera aktörer t.ex. (Lantmäteriet och Brynäs?) och att det egentligen var ingen som kände ett överhängande behov att flygplatsen måste vara kvar. I underlaget till fullmäktigemötet finns aktörernas alla svar och där var det ingen som uttalade sig positivt till en avveckling utan tvärtom.Flera politiker uttalar sig i dagspressen efter mötet att instrumentinflygningsmöjligheterna skall avvecklas men att flygplatsen skall fortsatt vara en ”vackert väder flygplats”.
All verksamhet avvecklades, personal sades upp, maskiner såldes eller skänktes bort ganska omgående d.v.s. möjlighet till instrumentinflygning togs bort. Detta gjordes alltså även fast att kommunen har gällande verksamhetsavtal med intressenter på flygplatsen och som innefattar exempelvis snöröjning mm. Dessa avtal har uppsägningstider på 24 månader vilket kommunen totalt struntat i.
Ingen officiell avvecklingsplan har till dags datum tagits fram som det finns beslut om. Däremot erhöll Beredskap Gävleborg en avvecklingsplan daterad 2016-10-13 d.v.s. mer än 2 månader före beslutet att ta fram en avvecklingsplan med en hel del intressant innehåll. Beredskap Gävleborg begärde då ut den riktiga planen men erhöll då istället en uppdragsplan daterad 2061128 som beskriver hur omklassningen av Gävle flygplats till en icke godkänd flygplats skall gå till, samt hur avvecklingen av Gävle Flygplats AB (dvs bolaget) och dess verksamhet skall gå till. Den beskriver också intressant nog hur Gavle Fastigheter skall hjälpa flygplatsens intressenter att fortsätta med sina verksamheter.
Bolaget Gävle Flygplats AB är fortfarande idag aktivt och redovisade en vinst 2017
På Gävle Drift och Service hemsida kan man läsa om Gävle flygplats: ”I november 2016 beslutad Kommunfullmäktige i Gävle kommun att Gävle Flygplats skulle avvecklas och graderas ner till en icke godkänd flygplats. I december 2016 stängdes all utrustning för instrumentinflygningar av. Detta betyder att all kommersiell IFR-flygning, det vill säga flygning utan visuell uppsikt av omgivningen, inte längre är tillåten till Gävle Flygplats. VFR-flygning, det vill säga flygning enligt visuellflygreglerna, är fortfarande möjlig till flygplatsen.”
Inom föreskriven tid efter beslutet i kommunfullmäktige: Beslutet överklagas till Förvaltningsrätten av Per Stenson.
2017-02-08 (Dnr16KS580-7) Gävle Kommun yttrar sig till förvaltningsrätten i ärendet genom Inger Källgren-Sawela och skriver bl.a. att möjlighet till fortsatt flygverksamhet kan möjliggöras genom avtal.
Förvaltningrätten avslår överklagan: Motiveringen är att inget olagligt begåtts. Per Stenson överklagar till Kammarrätten men målet tas ej upp då inget nytt framkommit.
2017-2018: GävleBygdens Flygklubb försöker skriva avtal med Martin Horn Gävle Drift och Service vilket går väldigt trögt från kommunens sida. När kontraktet väl skall skrivas under backar kommunen ur och kallar strax efter det till informationsmöte.
2018-06-18: Beslut tas i Kommunfullmäktige att likvidera bolaget Gävle Flygplats AB. Bolaget är än idag fortfarande aktivt enligt Bolagsverket.
Beslut om exploateringsprojekt:
2018-06-25: Beslut i Samhällsbyggnadsutskottet om beställning av ”Exploateringsprojekt för Rörberg”
Här försöker kommunen mörka så mycket det går. Ingen information vare sig före eller efter beslutet i SBU gavs till intressenterna om vad det skulle beslutas om eller senare vad beslutet innebar (Information gavs först i samband med informationsmötet 20180904).
Detta innebar att helt plötsligt började borrningsutrustning, bilar och maskiner röra sig inne på flygfältet (även på banan), utan någon information från kommunen samt även utan rapportering per flygradio. Undersökningar kom även att ske inne i GBFK:s klubbstuga utan vare sig information eller tillåtelse (asbests och dyl.).
Flygning med drönare påbörjades även senare på området. Ingen officiell info från Kommunens sida om detta har kommit till intressenterna.
Beslut om Markanvisningavtal:
2018-07-19: Patrik Stenvard skriver på delegation under ett markanvisningsavtal för fastigheterna Gävle Överhärde 63:2 (Terminalbyggnaderna) samt Överhärde 1:112 (tom tomt).
Delegationen säger att Kommunstyrelsens ordförande får förvärva eller överlåta fast egendom, tomträtt, byggnad på ofri grund eller bostadsrätt utanför detaljplanerat område upp till 2 miljoner kronor. 2 värderingar på fastigheterna är gjorda men dessa är sekretessbelagda enligt Katarina Johansson. Överhärde 63:2 uppskattas dock till ca 10 miljoner enligt kvalificerade källor.
Inget markanvisningsavtal har hittats i kommunens arkiv för fastigheten Överhärde 63:1 (Bana och stråk där klubbstugan finns) trots att kommunen säger att det finns ett avtal med en intressent.
Kommunen kallar till informationsmöte:
2018-09-04: Kommunen kallar till informationsmöte: Lars Wedlin och Katarina Johansson från avd. Övergripande planering informerar att flygplatsen skall avvecklas helt och att det finns en intressent som vill köpa marken.
När intressenterna på mötet frågar Lars om var detta beslut är taget säger han inledningsvis att det är taget i Samhällsbyggnadsutskottet. Vid senare diskussioner hänvisar han till Kommunfullmäktigesbeslut 2016-11-21.
När Beredskap Gävleborg i mailkonversation med kommunen begär att få ta del av det nya beslutet att avveckla flygplatsen helt hänvisar Katarina till kommunfullmäktiges beslut 2016-11-21 och skriver att avdelningen övergripande planerings tolkning av beslutet är att flygplatsen skall avvecklas helt.
Bränsleanläggningen avvecklas:
2018-09-25: Mail från Martin Horn Gävle Drift och Service där han säger att det har tagits ett slutgiltigt beslut om att stänga ned flygplatsen samt att tankningsmöjligheterna skall försvinna inom kort:
” Gävle kommun tog i november 2016 beslut om att avveckla Gävle flygplats som IFR flygplats och i stället gradera ned den till en ”icke godkänd flygplats”. Verksamheten har sedan fortgått i liten skala som VFR flygplats inklusive tankningsmöjligheter som vi erbjudit kunderna. Nu har Gävle kommun tagit det slutgiltiga beslutet att stänga ner flygplatsen och att alla verksamheter på flygplatsen skall flytta. Bakgrunden till detta är att kommunen vill sälja marken för en eventuell framtida etablering. Ambitionen är att flygplatsen ska vara utrymd senast i slutet av 2019. När det gäller tankningsmöjligheter för Jet A-1 och Avgas 100 LL så är tankanläggningen som finns på flygplatsen i stort behov av renovering, vilket i praktiken innebär stora investeringar som inte är genomförbara nu när flygplatsen ändå ska tömmas. I praktiken innebär detta att tankanläggningen på Gävle flygplats kommer att stängas senast 1 december 2018.”
Fakta är att inget nytt slutgiltigt beslut har tagits om att stänga ned flygplatsen, utan det är fortfarande Kommunfullmäktiges beslut om att avveckla Gävle Flygplats AB som ligger till grund för detta. Fakta är också att Air BP som besiktigat anläggningen säger att tankanläggningen har rostangrepp men att den är godkänd att användas några år till. Det fanns alltså ingen anledning att stänga tankanläggningen förutom att försvåra/omöjliggöra för flygverksamhet på flygplatsen.
Detaljplan:
2018-09-25: Daniel Färnstrand skickade mail till alla ledamöter i Samhällsbyggnadsnämnden inför beslutet om planläggning, och pekade på ett antal brister i beslutsunderlaget bl.a.:
Exploateringsområdet för energiintensiva verksamheter som beskrivs i Översiktsplanen skiljer sig mot det område som beskrivs i beslutsunderlaget.
I ”Översiktsplan Gävle Kommun år 2030 med utblick mot 2050” står Gävle Flygplats omnämnd flertalet gånger som att den lever kvar. Här tar kommunen beslut om att helt avveckla flygplatsen utan att vare sig risk och sårbarhets analys, samråd med myndigheter/intressenter gjorts eller det lagstadgade remissförfarande med försvarsmakten som krävs. Det enda man gjort är en konsekvensutredning där man frågat många men inte alla intressenter hur de ser på en avveckling av flygplatsen som instrumentflygplats d.v.s både flygplatsen och tankanläggningen finns kvar.
I underlaget står det att ”Den kommersiella flygtrafiken har upphört i Rörberg och idag förekommer endast i huvudsak privat flygtrafik med mindre flygplan”. Detta är en grov underdrift och fakta på antal timmar brandflyg, FFK-flyg, skolflygning presenteras. Privatflyget utgjorde hos GBFK endast 17 %. Lägg sedan till Polis, Militär, besök från andra flygklubbar (skolning), Wermlandsflyg m.m.
Finns det ett snabbspår för planläggningsärenden? Samhällsbyggnadsnämnden beräknar ärendet till ca 6-9 månader. I normalfallet tar det ca 9 månader för ett enkelt ärende vilket detta inte är, medan det för ett normalärende tar ca 1-1,5 år. Detta kan man läsa om både på Gävle kommuns hemsida samt i broschyren ”Detaljplaner- Så fungerar det” som Samhällsbyggnads i Gävle gett ut.
2018-09-26: Beslut tas i Samhällsbyggnadsnämnden om planbesked och planuppdrag.
Överklagan till förvaltningsrätten:
2018-10-30: Bo Göran Holmgren överklagar till Förvaltningsrätten följande:
1. Laglighetsprövning av Gävle kommunfullmäktiges beslut att stänga instrumentinflygnings service samt trafikledning.
1.1 KF20161121§5 och Dnr 16KS432
2. Laglighetsprövning av meddelande att all verksamhet på Gävle flygplats ska upphöra samt att alla operatörer och arrendatorer ska sägas upp från sina avtal. Planeringschefen Lars Wedlin i Gävle kommun meddelade 2018-09-04 ca kl.15:00 detta på ett möte med Gävlebygdens Flygklubb.
2.1 KF20161121§5 och Dnr 16KS432 finns också under punkt 1.
2.2 Delegationsbeslut § 44 SBU Exploateringsprojekt Rörberg(344671) Dnr 18KS268
3. Gävle kommuns Samhällsbyggnadsnämnd beslutade 2018-09-26 att ge uppdrag till Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att detaljplanera för industriändamål.
3.1 Paragraf § 281: Överhärde 63:1 m.fl., Rörberg flygplats -Beslut om planbesked och planuppdrag Dnr 18SBN344
Bo Göran yrkar även på inhibition för att stoppa markundersökningarna och flygning med drönare då dessa pågår för fullt. Detta avslås av förvaltningsrätten med motiveringen att det inte förorsakar någon beaktansvärd skada för allmänheten eller enskilda! Ingen dom i målet har kommit än.
Uppsägningar av avtal:
1989: Gävlebygdens FK förflyttas från flygfältet Avan i Gävle till Rörbergs flygfält. Detta pga av byggnation av en golfbana. Arrendeavtal tecknades då, men också om vilka kostnader som kommun respektive klubben skulle stå för i samband med flytt och nybyggnation.
2018-12-07: Uppsägning av arrendeavtal. Martin Horn Gävle Drift och Service säger upp avtalet.
2018-12-11: Uppsägning av Verksamhetsavtal: Martin Horn Gävle drift och Service vill säga upp avtalet.
Detta är en sammanfattning hur politikerna försöker mörka, själva tolka beslut m.m. för att det skall ge förutsättningar att genomföra avvecklingen av flygplatsen. Denna artikel tar dock inte upp allt, utan det finns faktiskt ännu mera tokigheter som t.ex. att det inte finns någon som helst utredning gjord som säger att det är just Rörbergs flygplats som den mest lämpliga platsen att exploateras för dessa tänkta energiintensiva verksamheter.
Apropå energiintensiva, så finns det i dagsläget många undersökningar/rapporter som visar på att stamledningsnäten i området inte klarar någon högre belastning och att det är väldigt lång ledtid på att förstärka detta. Energiåtgången för sådana serverhallar man skulle kunna bygga på flygplatsen ligger i storleksordningen 400-500 MW (en halv kärnkraftsreaktor). Frågan är då om befintliga företag i regionen skall prioriteras då dessa har krav på sig att ställa om energianvändningen från fossila bränslen till miljövänligare elenergi eller om nyetableringar skall prioriteras. Om befintliga företag inte klarar av att ställa om kommer deras konkurrenskraft minska, och på sikt riskerar dessa företag då att konkurreras ut. Exempel på sådana företag är Sandvik, Ovako, SSAB, Korsnäs m.m. Gävle stad har samtidigt planer på att växa till 120000 invånare i närtid, vilket bara det innebär 20% ökning av den energiförbrukningen samt att bilparken snabbt utvecklas mot elbilar gör att förbrukningen av elenergin ökar kommer öka ytterligare. När skall politikerna lyfta upp blicken för att se helheten och ta ansvarsfulla beslut utifrån det?
Om du liksom vi anser att det var ett vansinnigt beslut att lägga ned länets enda flygplats där samhällsnyttigt flyg (ambulans-, polis-, FFK-flyg, brandbombare m.m.) kunde landa även i sämre väder och tanka, tag då ställning och protestera genom att skriva under namninsamlingen.
Beredskap Gävleborg
18 december 2018 13:23